• icon
  • icon
Відмова у реєстрації податкових накладних

Відмова у реєстрації податкових накладних

Особа за фактом здійснення господарської операції зобов’язана направити до контролюючого органу ДПС податкову накладну. Проте, органи ДПС досить часто відмовляють у реєстрації податкових накладних.

Чому так відбувається і як діяти у такій ситуації?

 1. ПН направляється на реєстрацію до Єдиного реєстру податкових накладних (ЄРПН)

 2. Комісія регіонального рівня приймає рішення про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування.

 3. Реєстрація ПН зупиняється з різних причин, найчастіше : «відповідно до пункту  201.16 статті 201 ПК України, коди УКТЗЕД/ДКПП товару/послуг 0706, відсутні в таблиці даних платника податку на додану вартість…»

 4. Платник податку подає повідомлення про надання пояснень щодо підтвердження інформації, зазначеної у податковій накладній.

 5. комісія регіонального рівня протягом 5 робочих днів або приймає рішення про реєстрацію податкової накладної та надсилає його платнику податку, або направляє повідомлення про необхідність надання додаткових пояснень/документів,, або приймає рішення про відмову в реєстрації податкової накладної

 6.  Платник податку має право подати до контролюючого органу додаткові пояснення та копії документів на підтвердження інформації, зазначеної у податковій накладні.

 7. За результатами розгляду поданих додаткових пояснень та копій документів комісія регіонального рівня протягом 5 робочих днів, приймає рішення про реєстрацію / відмову в реєстрації податкових накладних

Подальші дії:

 1. Оскаржити в адміністративному порядку шляхом надсилання скарги до ДПС через ЄРПН.

ДПС у свою чергу:

 1. Або задовольняє скаргу.

 2. Або приймає рішення про відмову у задоволенні скарги.

У разі відмови у задоволенні скарги платник податку має право на оскарження в судовому порядку шляхом подання позову. 

Важливо! Зверататися до суду особа може одразу після рішення про відмову в реєстрації ПН (тобто без попереднього адміністративного оскарження). В такому строк для звернення до суду становить - 6 місяців та 3 місяці, якщо перед зверненням до суду було подано скаргу на рішення про відмову у реєстрації.

Позовні вимоги формулюються таким чином:

 1. Визнати рішення про відмову у реєстрації ПН неправомірним та скасувати його.

 2. Зобов‘язати ДПС зареєструвати ПН.

 3. Стягнути з ДПС сплачений судовий збір у розмірі 2 684 грн. (альтернативна вимога).

У разі ухвалення судом задовільного рішення - податкові накладні реєструються датою їх подання.

Зазвичай ДПС подає апеляційні скарги, проте, за загальним правилом - такі повертаються у зв‘язку із несплатою ДПС судового збору за їх подання.

Пам‘ятайте - нехтувати блокуванням ПН не варто, оскільки в майбутньому це дозволить віднести вас до ризикового платника ПДВ, що матиме наслідком неможливість використання податкового кредиту контрагентами.