• icon
  • icon
Причини збільшення кількості податкових перевірок

Причини збільшення кількості податкових перевірок

На зв’язку команда АО «Танасишин, Михалевський і партнери». Якщо Ви читаєте цю статтю, значить Податкова вже під дверима Вашого офісу. Жартуємо-жартуємо…Чи все ж ні? 

Останнім часом тіктоки, інстаграми, фейсбуки і інші майданчики тільки про те й говорять, що Верховна Рада намагається вбити бізнес, відновлюючи обов’язок сплати податків та, УВАГА – проведення податкових перевірок.

Однак, як кажуть на болотах: «Не все так однозначно!». Не всі перевірки і не для всіх підприємців повертаються. Нижче топ-3 причини чому Податкова завтра завітає саме до Вас:

#1 Продаєте товари і не видаєте чеків (не використовуєте РРО і ПРРО). 

З 1 жовтня 2023 року наявність РРО (ПРРО) стало обов’язковим для більшості підприємців. Дане нововведення дало підставу податківцям приходити до Вас і перевіряти наявність такого РРО (ПРРО) чи правильність застосування.  Тому, забудьте фразу: «Вам чек давати чи ні?», бо наступним покупцем може стати податковий інспектор під прикриттям. 

P.S. Зберігайте номер екстреної юридичної допомоги при податкових перевірках, щоб не загубити: +38 (068) 100 99 10

#2  Не подаєте податкову звітність взагалі або подаєте із «низькими показниками» 

До 1 серпня 2023 року ФОПи 1-2 групи могли не сплачувати єдиний податок, ФОПи 3-ї групи мали пільгову ставку податку 2%, штрафи та пеня за податкові порушення не застосовувались, ЄСВ можна не платити і по сьогодні. Все це наштовхує підприємців на певні «хитрощі» з поданням податкової звітності (подання нульової звітності, заниження доходу, приймання коштів на особисту карту, тощо). 

Наголошуємо: пільги ≠ відсутності моніторингу. Кожна неправильна цифра – потенційне запрошення Податкової у Ваш офіс. 

#3 Виробляєте або торгуєте підакцизними товарами або ведете діяльність у сфері азартних ігор

Підприємці, які мають хоча б якесь відношення до тютюну, алкоголю чи пального, автоматично потрапляють під нагляд «всевидячого ока» податкової. Причина – великі обороти, обов’язок сплачувати акцизний податок та отримувати дозволи (ліцензії) на здійснення діяльності.