• icon
  • icon
Обмін податковою інформацією між Україною та світом

Обмін податковою інформацією між Україною та світом

28 квітня 2023 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо імплементації міжнародного стандарту автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки», а вже 1 липня 2023 року розпочнеться перший звітний період для українських банків та фінансових установ.

Міжнародний стандарт звітності (CRS) розроблений для боротьби з несплатою податків власниками закордонних (зокрема, офшорних) рахунків шляхом обміном інформацією про рахунки, відкриті громадянами однієї країни в інших країнах.

Наразі CRS імплементований у 121 країні світу. Поза цим списком залишаються: Алжир, Вірменія, Білорусь, Бенін, Боснія і Герцоговина, Ботсвана, Буркіна-Фасо, Кабо-Верде, Камбоджа, Камерун, Чад, Конго (Республіка), Кот-д’Івуар, Джибуті, Домінканська Республіка, Єгипет, Сальвадор, Есватіні, Габон, Гватемала, Гвінея, Гайана, Гаїті, Гондурас, Лесото, Ліберія, Мадагаскар, Малі, Мавританія, Монголія, Намбія, Нігер, Північна Македонія, Палау, Палау-Нова, Гвінея, Парагвай, Філіпіни, Сенегал, Сербія, Танзанія, Того, Узбекестан, В’єтнам, США.

У США діє свій механізм обміну податковою інформацією.

За загальним правилом всі отримані доходи податкового резидента України мають оподатковуватися в Україні. Якщо ви отримуєте Х виплату на український банківський рахунок, Y на Wise і K на естонський банківський рахунок, ваше податкове зобовʼязання розраховується так:  (X + Y + K) * ставка податку в Україні.

Раніше українська податкова не мала доступу до інформації про закордонні рахунки українців, а тому чимало людей декларували лише ті доходи, які вони отримували на українські рахунки.

Які рахунки є підзвітними та потрапляють під обмін інформацією?

За загальним правилом будь-який рахунок нерезидента, відкритий в банку країни іншої, ніж країна його резидентства. Наприклад, рахунок громадянина України в банку Німеччини, рахунок громадянина Франції в Україні і тд.

У звʼязку з воєнним станом в Україні протягом його дії до моменту закінчення податкова не буде використовувати отриману податкову інформацію для донарахування податкових зобовʼязань, якщо залишок на рахунку/вартість рахунку станом на 31 грудня року, в якому закінчується воєнний стан, не перевищує еквівалент 250 000 доларів США.

Для компаній порогова сума для проведення перевірки банком 250 000 доларів США станом на 31 грудня звітного року. Правило вище не стосується пасивних компаній (більше 50% обороту - пасивні доходи).

-        Як відбувається обмін інформацією з країнами, що імплементували CRS?

Іноземний банк, в якому громадянин України має відкритий рахунок передає інформацію про цей рахунок в податковий орган цієї країни. Податковий орган зарубіжної країни передає отриману інформацію українській податковій.

Яка саме інформація передається між закордонним податковим органом українській податковій і навпаки?

Для фізичної особи:

1)    Імʼя;

2)    Номер рахунку;

3)    Адреса;

4)    Країна резидентства (Україна);

5)    Ідентифікаційний податковий номер;

6)    Дата і місце народження;

7)    Залишок на рахунку станом на кінець звітного року (31 грудня);

Для юридичної особи:

1)    Назва;

2)    Но мер рахунку;

3)    Адреса реєстрації;

4)    Ідентифікаційний номер;

5)    Країна резиденства (реєстрації);

6)    Залишок на рахунку станом на кінець звітного року (31 грудня);

7)    Дані контролюючої особи (тобто, того, хто здійснює контроль над компанією: директор/засновник): ті самі, що вимагаються для рахунку фізичної особи.

Що українська податкова може зробити з отриманою інформацією?

Визначити суму податкових зобовʼязань, тобто донарахувати податки на залишок, який міститься на відкритому закордонному рахунку.

Чи стосується обмін податковою інформацією рахунків, які відкриті не в банках?

Так, такі платіжні системи як Revolut, Paysera, Wise, Paypal, Xoom, Payeer (не Payoneer), Skrill, Opayo, Braintree, Stripe та ін. також зобовʼязані повідомляти інформацію про рахунки іноземців, які у них відкриті.